top of page
ציור פרימאל

ציור פרימאל

ג׳אג׳ויה.jpg

כולנו נולדנו יוצרים...

 

בשנותינו הראשונות היוצר שאנו בא לידי ביטוי בזכות היכולת המוטבעת בתוכנו מלידה לחקירה וגילוי העולם סביבנו. תוך כדי חקירה אינטואיטיבית וזו של הפעוט אנו מגלים את יכולתנו ליצור יש מאין באמצעות הגוף שלנו. היד נוגעת בצבע על קיר, האצבע נוגעת ונעה בחול, כף היד הנוגעת במראה מכוסת אדים באמבטיה. אנו יוצרים באופן אקראי סימנים ומתוך עונג תנועת הגוף הספונטנית אנו ממשיכים ומתאמנים על התוצאות הספונטניות השירבוטיות ומשכללים אותן. 

סביב גיל 6 המבוגרים סביבו מתחילים לתת שמות לשרבוטים של הילד, והציורים הופכים נשלטים ומכוונים יותר ומבטאים רצון וכוונה המיושמים כיצוגים סכמתים  ומופיעים פרטים מזוהים, אובייקטים יומיומיים מסביבת הילד כמו שמש, פרח, חתול. צלב ריבוע עיגול ונקודת מרכז שמחברת את הקווים השונים. הציור בשלב זה מושפע ממחשבותינו ברגע זה ולכן משתנה מרגע לרגע, מתקיימת אותנטיות וכנות רבה ואין עיסוק בציפיות הסביבה.

ציור מהבטן גאגויה

הציור משמש ככלי למשחק ועונג ובהמשך הופך ככלי לתיאור סיפורי דרכו אנו מעבירים סיפור בנרטיבים מהמציאות שלנו. עם השנים הציור הופך ליותר ויותר ריאליסטי ורק למעטים המסומנים ככשרוניים לציור תשאר הדלת פתוחה ליצירה משוחררת וחסרת עכבות שכל תכליתה משחק ועונג הגילוי. עבור מרביתנו הדל תסגר ונופנה לדרכים אחרות בלי להבין שעל ידי כך נחסם ערוץ משמעותי וחשוב לשחרור רגשי. 

 

מרחב ג'אג'ויה מאפשר לנו ליצור שוב קשר עם ביטוי ראשוני ילדי שופע וחסר עכבות: המרחב עצמו נעים, בטוח, חף מצפיות, ביקורת מאפשר יצירה ברוגע וזרימה. מותר לצאת מגבולות משטחי הציור, מותר להרוס, להשפריץ, ולהתיז. תרגילים שונים מחזירים לגמישות ראשונית חוקרת ציור ללא הסתכלות על הנייר, ציור על ציור, ציור עם האצבעות וכף היד. וכך מתאפשרת הזכרות בלתי אמצעית במצב יצירתי ראשוני וטבעי ונעים בלי שאנו זקוקים לתוצאה או משמעות. 

 

בזמן שהייה במצב ילדי זה יכולים להפתח באופן ספונטני אוצרות הטמונים בנו ובביוגרפיה האישית שלנו בצורת זכרונות, תחושות, תמונות והדבר יכול להעשיר את הדיאלוג בין דמויות הפנימיות המוטמעות בנו.  

ציור מוח ימין

ציור מוח ימין
ציור מהבטן עינת כץ קפלן

מוחנו שבו נמצאת מערכת העצבים המרכזית מורכב משני חצאי כדורים - המיספרות הנפרדות ביניהן. הימני כמו מעבד מקבילי והשמאלי כמו מעבד טורי המחוברות בינהן ברקמת חומר לבן הקרויה כפיס המוח שבתוכו יותר מ300 מליון סיבי עצב. 

 

המספרות מעבדות אינפורמציה באופן שונה.  כל אחד מהחצאים חושב על דברים שונים אחראי על תחומים שונים. 

מוחנו הימני עוסק בכאן ועכשיו, נע בתמונות ולומד דרך תנועת הגוף, 

 

הוא מעבד מידע בצורת אנרגיה שזורם פנימה בו זמנית דרך כל מערכות החישה שלנו ואז מתפוצץ לקולאז' עצום של איך הרגע הנוכחי נראה, נטעם, מריח,מרגיש  ונשמע, אני ישות אנרגיה המחוברת לאנרגיה שסביבי דרך המודעות של מחצית מוחי הימני. אנו מחוברים זה לזה דרך המודעות של מחצית מוח ימין כמשפחה אנושית אחת. מינקות ולאורך החיים מוח ימני הספונטני מעבד ומווסת במהירות תהליכים רגשיים שמאפשרים לאדם להתמודד עם מתח וסיטואציות מאתגרות ומתוך כך לבנות עמידות רגשית ותחושת wellbeing

ג'אג'ויה ציור מהבטן

הוא פעיל בתהליכי תקשורת ראשוניים של הורה ותינוק וממשיך להיות דומיננטי בכל מערכות היחסים שלנו לאורך כל החיים. כאשר אנחנו מפעילים את מוח ימין אנו יוצרים ערוץ לתקשורת לא מילוליות ולא מודעות שיוצרת תהליכי וויסות הדדיים, המשנים את חווית ההתקשרות שלנו. גם בילדות וגם בבגרות, המוח הימני דומיננטי בפיתוח וביסוס חווית ההשתייכות שלנו, בזיכרונות לא מודעים ובחוויות לא מילוליות, 

 

מחצית המיספרה השמאלית שונה בתכלית היא חושבת בצורה שיטתית מטודית וליניארית מתעסקת בעבר ובעתיד. היא מתוכנתת לקחת את הקולאז' של הרגע הזה וללקט ממנו פרטים ועוד פרטים, לקטלג למיין לארגן לסווג ולקשר אותם לכל מה שלמדנו בעבר ולהשליך אל העתיד את כל האפשרויות שיש לנו. היא חושבת דרך שפה. היא הפטפוט התמידי שמקשר בין  עולמי הפנימי לעולמי החיצוני 

זו האינטלגנציה שמחשבת חישובים, מזכירה לי לעשות כביסה, לקנות אוכל בדרך הביתה. קול שאומר אני אני . אינדוידואל נפרד ממך. תודעת הנפרדות. 

המוח השמאלי תומך בתהליכי מוטיבציה וארגון.  

ג׳אג׳ויה

כאשר מתרחשת התקשרות טראומטית בילדות המקודמת כגון פגיעה או הזנחה, נוצרת התקשרות לא בטוחה. במצב כזה ההורה אינו זמין לוויסות של אפקט רגשי ואינו מעורב בתהליכים בינאישיים של עוררות וויסות, ומתוך כך המצבים הרגשיים השליליים הופכים להיות דומיננטיים. מחקרים מצביעים על כך כי במצבי הזנחה ופגיעה יש פגיעה נוירופסיכולוגית בעיקר במוח ימין. מוח ימין שרגיש לטראומה, אוצר בתוכו את הזיכרונות ולא מייצר מנגנוני התמודדות. כלומר, טראומת היחסים שמוטבעת במוח ימין, יוצרת התקשרות לא בטוחה ומודל תגובה פנימי שפוגע בתפקוד האדם.

 

ציור ממצב מדיטטיבי שמשתמש בתנועת הגוף, בנשימה משוחרר ממילים , משוחרר מסכמות גרפיות, מפיגורטיביות מאפשר לנו לשקוע לתוך הוויה של המיספרה הימנית של מוחנו ומאפשר חוויה בלתי אמצעית של תודעת האחדות ושל כניסה למצב שלווה מרפא. הוא מאפשר לנו לשחרר את האחיזה שלנו בפרטים ובידוע ולהיכנס למרחב לא מילולי בלתי ידוע ושאינו זקוק להגדרות. הנפש שלנו יכולה כך לרקוד את הדיאלוג המוזיקלי שמאחורי המילים ולהגדיל לאין שיעור את חווית החופש ומכך גם את חווית השמחה. 

 

כאשר תוך כדי תרגילי הציור ניצור תנועה החוצה את קו האמצע של הגוף ניצור חיזוק של הקשר בין השמאל לימין ונחזק את היכולות של שני צידי המוח. חציית קו האמצע יחד עם תרגול ציור שמיניות מעגלים מסונכרנים כל אלו מחזקים את החיבורים ובונים חיבורים חדשים בין צדדים. 

ציור קונסלטיבי

ציור קונסטלטיבי

סדנאות ג׳אג׳ויה

מהפעם הראשונה שבה חוויתי קונסטלציה מערכתית (משפחתית) לפני 7 שנים ידעתי שיש קשר עמוק בינה לבין תהליכי הריפוי ותם אני מובילה בג'אג'ויה. בשנתיים האחרונות ובעיקר עם סיום לימודי כמנחת קונסטלציה מוסמכת אני מעמיקה בחיבור של הציור מהבטן ככלי חקירה בתהליכי קונסטלציה מערכתית.

 

שילוב תפיסות ופרקטיקות בין הקונסטלציה המערכתית (פה נפתח כפתור לד על מהקונסטלציה) לבין תהליכי ג'אג'ויה הוא טבעי והן מתמזגות לידי ייצור חדש המשלב את תהליכי היצירה והריפוי עם תנועת תודעת האחדות המתאפשרת במוח ימין עם תפיסת האדם כחלק ממערכת שלמה רחבה יותר (משפחה, קהילה, עם, עולם) אני מגלה פוטנציאל נפלא לשחרור וריפוי האינדוידואל כחלק מהשלם בעזרת החיבור הזה. משטח הציור התחום משמש כשדה הקונסטלציה. כתמי הצבע משמשים כיצוגים. הציור הקונסטלטיבי מתייחס לציור כוויז'ואל בתנועה. בתחילת הטיפול / הסשן תתרחש תנועה ספונטנית שחשה את השדה האנרגטי של נושא החקירה מופעל ותתבטא ויזואלית על בד הציור.

 

לאחר מכן יעמיד המטופל העמדה ראשונית של ייצוגי המערכת שלו על ידי כתמי צבע או דימויים אבסטרקטיים או פיגורטיביים על גבי בד הציור. משם יתרחבו ויעמיקו הדימויים יביעו את שלא קיבל ביטוי הכרה ומקום ואז הציור יעבור לשכבה הבאה בה תתרחש תנועה של כתמי הצבע והדימויים. צורות יופיעו , צורות יטמעו חזרה אל תוך השדה האמורפי. דמויות מהשושלת המשפחתית יצוצו ויעמיקו את נושא החקירה ולאחר מכן יוכלו לשנות צורה, להפוך לייצוג של חלק אחר מהשלם או יתמוססו. מעברים בין ייצוג של רגש - תחושה - דמות מתרחשים תדיר. בשכבה האחרונה יתבצעו תנועות מחוללות הטבה ותתרחש התארגנות מחודשת על גבי בד הציור של הסדר הנכון האפשרי לזמן זה. 

מרכז ג'אג'ויה

השימוש בציור מהבטן ככלי עבודה בקונסטלציה מערכתית מאפשר גמישות רבה כמו גם שער חשוב לכניסה עמוקה פנימה אל השפה הלא מילולית בה נע הידע רחוק ממחשכי הזמן. ידע לא מילולי מקבל צבע וצורה ועוזר לנו בתרגום שלו בדיעבד. בנוסף הד הציור "תופס" את המבנה החדש ואת הסדר הנכון, מחזיר את כל מי שהוצא מהמערכת למקומו ונותן לכל זה זמן להתמזגות והפנמה. אפשר לאחר הסשן לתלות את ציור הקונסטלציה לפרק זמן של כמה שבועות ולהרגיש כיצד הוא ממשיך לנוע ולשנות צורה כמו מעצמו. 

bottom of page